Základní omáčky

Jíška

Umění správně připravit jíšku by mělo patřit mezi dovednosti každého kuchaře. V této lekci se dozvíte, že existují tři základní barvy jíšky a že kromě barvy se od sebe liší zahušťovací schopností a také chutí.

Velouté

Velouté je další z 5 základních omáček a tak z jeho základní varianty můžeme připravit širokou škálu různých omáček. Dozvíte se, že k jeho přípravě můžeme použít různé světlé vývary od rybího až po hovězí…

Tomatová omáčka

Tomatová omáčka je další z 5 základních omáček. U této omáčky, stejně jako u ostatních, platí, že výsledný produkt bude jen tak dobrý, jak kvalitní suroviny jsme použili pro její výrobu. Zaměříme se proto na…

Máslová omáčka (beurre blanc)

Máslová omáčka, v originále beurre blance, patří mezi tradiční francouzské omáčky a její základní varianta je připravena emulzí bílého vína, šalotky a másla. Přidáním různých aromatických ingrediencí můžeme připravit širokou škálu jejích variací.  

Holandská omáčka

Holandská omáčka je jednou z 5 základních omáček, tak zvaných „Mother sauce“. V tomto kurzu se naučíme jak připravit krok po kroku její základní variantu, ale také její různé variace jako je omáčka Maltaise, Mousseline…

Glace, demi-glace

Demi-glace je jednou z 5 základních omáček a k jeho přípravě budeme potřebovat omáčku Espagnole a tmavý vývar. V tomto kurzu se naučíme jak demi-glace krok po kroku připravit a také jak z tmavého vývaru…

Bešamel

Bešamel je jednou z 5 základních omáček, tak zvaných „mother sauce“. Zvládnutí jeho základní varianty Vám umožní připravovat širokou škálu jeho variací, jak jsou například Soubise, Creme nebo Mornay omáčky.